Poliüretan Köpük Nedir?
Poliüretan köpük, çeşitli yapı malzemelerinden bir tanesidir. Köpüklü bir yapıya sahip olması sebebiyle bu ismi almıştır. Ayrıca köpük formu sayesinde hafif ve etkili bir üründür. Çoğunlukla yalıtım malzemelerinin bir tamamlayıcısı olarak kullanımı mevcuttur.
Sıcak ve soğuk hava dengesini ev, bina, iş yeri ve depo alanlarında korumaktadır. Dışarıdan içeriye veya içeriden dışarıya hava akışını engellemek amacıyla bu ürünün kullanımı tercih edilmektedir. Aynı zamanda ses yalıtımı özelliği de görülmektedir. Var olan gürültünün dışa yayılma dalgasını keserek sesin içerde kalmasını sağlamaktadır.
Temel olarak baktığımızda poliüretandan üretilen bu köpük, bir yalıtım malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Açık ve eksik bulunan alanların köpük formundaki bu yapı malzemesi ile kapatılması, kişilere yaşam alanları için konfor hizmeti vermektedir. Üstelik darbelere karşı dayanıklı olması ve uygulanan alanda uzun süre sağlam bir şekilde kalıyor olması da bu ürünü ön plana çıkaran özelliklerdendir.
Sprey Poliüretan Köpük Ne İşe Yarar?
Poliüretan köpük birbirinden farklı çeşitlerde bulunabilmektedir. SPF olarak da bilinen bu köpükler, kendilerine ait bir aparat yardımı ile uygulama yapmaktadır. Basınçlı özel bir mekanizma aracılığı ile uygulanan sprey, bir süre sonra köpük formuna kavuşmaktadır.
Bu ürünün kullanımında çevresel anlamda olumsuzluk görülmemektedir. Yalıtım malzemesi görevi ile ısı dengesi başta olmak üzere ses kirliliğini önleyebilme özelliğine sahiptir. İnşaat, fabrika ve depo gibi alanlarda sprey poliüretan köpük daha çok kullanılmaktadır.
İzotüp yani sprey tabancası ile pratik bir şekilde pek çok alana köpük uygulaması yapılabilmektedir. Öyle ki eğim, pürüz, çıkıntı ve farklı kalınlıklara sahip alanlarda da kullanımı son derece kolay olmaktadır.
Poliüretan Köpük Özellikleri Nelerdir?
Poliüretan köpük formu sayesinde çeşitli alanlarda kullanıma uygun bir üründür. Beyaz ve sarımtırak bir renge sahip olan bu köpük, kabından dışarıya çıkarıldığında hava ve neme maruz bırakıldığında sertleşen bir özelliğe sahiptir. Sertleşme süresinin en az 10 dk ve en fazla 1 saat olması sebebiyle şekil verebilmek ya da bozabilmek mümkündür.
Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra diğer özelliklere bakılacak olursa;
- Hemen hemen her alana ve her malzemeye uygulanabilir, kolaylıkla da yapışabilir.
- Uygulandıktan belirli bir süre sonra sertleşir ve şeklini alır.
- Sertleşmiş olan köpüğü zımparalayarak, keserek ya da oyarak şekil vermek mümkündür.
- Bu köpükleri renklendirmek için boya işlemi uygulanabilmektedir.
- Su, ısı ve ses yalıtımı özelliği göstermektedir.
- Ateşe karşı dirençlidir.
- 1 veya 2 yıl kadar rahat bir kullanım süresi sunmaktadır.
- Antibakteriyel özellikte olması sayesinde haşere ve böcekleri önlemektedir.
- Köpük formunda olması sayesinde bulunduğu ortamın nefes almasını sağlar ve nemlenmesini engeller.
- Yağmur, su ve nem gibi koşullarda küflenme ve bozulma göstermezler.
- Uygulama işlemi basit ve pratiktir.
- Kullanım amacı ve şekline göre çeşitleri bulunmaktadır.
Poliüretan Köpük Su Geçirir Mi?
Bu yapı malzemesinin kullanılmasındaki temel amaç yalıtım özelliği göstermesi ve yapıları birbirine bağlamasıdır. Çeşitli ürünler arasında bağlayıcı rol oynayan bu malzeme, ısı ve ses yalıtım imkânı sunmaktadır.
Çoğunlukla çatı ve bina dış cephelerinde yer alan bu Poliüretan köpük malzemesi, su geçirmez özelliğe sahiptir. Çeşitli boşluklardan su akışı olmaması adına uygulanmaktadır. Kapı, pervaz, pencere boşlukları, çatı, bina yapı boşlukları ve benzeri alanlarda bu ürünün su geçirmez özelliği sebebiyle kullanıldığı görülmektedir.
Poliüretan Köpük Yanar Mı?
İlk sırada ev ve iş yerleri olmak üzere birçok yerde poliüretanların kullanıldığı görmekteyiz. Bu ana maddeden üretilen köpükler de pek çok notada karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaşamı kolaylaştırmak adına kullanılan yapı malzemeleri aynı zamanda can güvenliğimiz adına önemli bir üründür. B2 sınıfına ait olan bu köpük, yanmaz özelliğe sahiptir. Bu nedenledir ki güvenle kullanılabilir.
Poliüretan Köpük Nerelerde Kullanılır?
Poliüretan köpük fark edilmese de çoğu yerde karşımıza çıkmaktadır. Başta yalıtım amacıyla kullanılmak üzere görünse de pek çok tesisat ve yapı malzemesini tamamlamada da kullanılmaktadır. Poliüretan maddeli köpük şu alanlarda;
- Boşluk, girinti ve çıkıntıların doldurulacak alanlarında kullanılır.
- Endüstriyel, ev, ofis, kurum, depo ve kümes gibi alanların yalıtımında kullanılır.
- Banyoda yer alan küvetlerin zemine sabitlenmesinde kullanılır.
- Mobilya birleşim yerlerinde, çatı yapımında ve benzer ürünlerin oluşmasında yer alır.
- Perde beton işlemi sırasında bu ürüne yer verilir.
- Halı altlıklarında kullanılır.
- Elektrik tesisatı gibi noktalarda bulunmaktadır.
- Kat izolasyonu için çokça kullanılmaktadır.
- Isı, ses ve su yalıtımı gerektiren alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Poliüretan çeşit?
Poliüretan Köpük Uygulaması Nasıl Yapılır?
Poliüretan köpük en çok binaların yapımında kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise boşlukları doldurmak ve çatlakların oluşturabileceği sorunları en aza indirgemektedir. İşlem her ne kadar köpüğü aparat ile uygulamaktan ibaret gibi görünse de hazırlık aşaması önemlidir.
Ürünün uygulanacağı alan yağ, kir, toz, ıslaklık ve nem gibi durumlardan arındırılmış olması gerekmektedir. Bu yapı malzemesinin kutudan verimli bir şekilde çıkması için öncelikle kutunun çalkalanması gerekmektedir. Yaklaşık 30 saniye çalkalanan kutu baş aşağı bir şekilde istenilen alana uygulanır. Köpükten elde edilmek istenen verimle birlikte tabanca dozaj tetiğine o oranda basılır.
Havadaki nem ile buluşan ürün bir süre sonra sertleşecektir ve istenildiği gibi şekil verilmeye hazır olacaktır. Köpüğün birden alan kaplaması ve sertleşmesi hesap edilerek dozaj verilmelidir. Böylelikle tasarruflu bir kullanım gerçekleşecektir. Bütçe dostu ve yalıtımın güvenir malzemesi olan Poliüretan köpük cep dostudur.
Sıkma Poliüretan Köpük Nasıl Kullanılır?
Sprey poliüretan köpük ürünü ile benzer bir yapıya sahiptir. Sprey köpük uygulamasında tabanca kullanılırken sıkmada ise bir basma tuşu kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde uygulama yapılacak alanın temiz olması işlemin verimli gerçekleşmesi adına önemlidir.
İnşaat ve otomotiv sektörünün vazgeçilmezi olan köpük çeşitleri arasında en çok da sıkma poliüretan köpük kullanılmaktadır. Dolum ve sızdırmazlık işlemlerinde çokça tercih edilen bir yapıya sahiptir. Yapışma özelliği çok yüksektir ve hızlı bir şekilde yapışmaktadır.
Bu ürün çeşidi de baş aşağı çevrilerek uygulanmaktadır. Kuruma süresi geçtikten sonra sertleşir ve ürüne şekil verme imkânı doğmaktadır. Aynı zamanda bu ürüne boya uygulamak da mümkündür.
Çatı Arası Poliüretan Köpük Uygulaması Nasıl Yapılır?
Poliüretan köpük malzemesi yalıtım amacıyla son derece verimli bir üründür. Bu sebepledir ki özellikle çatı arası gibi alanlarda kullanımı yaygındır. Bir inşaatın temel perde işleminden çatısına kadar giden süreçte poliüretan maddesi yer almaktadır.
Köpük formundaki olan bu ürün geniş alana yayılabilme özelliği göstermekle birlikte sert bir yapı oluşturmaktadır. Yangına dirençli, su geçirmez, nem ve küf oluşturmaz özelliklerinin yanı sıra ses ve ısı yalıtımı sağlıyor oluşu bu malzemeyi ön plana çıkarmaktadır. Hava denge durumlarının yarattığı olumsuzlukların giderilmesi için çatı arası uygulama işlemleri yapılmaktadır.
Tüm alanlarda olduğu gibi toz, yağ, kir, ıslaklık ve nem gibi olumsuz durumlar ortadan kaldırılarak işlemin uygulama aşamasına geçiş yapılır. Bu olumsuz durumların ortadan kalması sayesinde ürün, uygulama alanına daha iyi yapışacak ve verimli bir kullanım sunacaktır.
Püskürtme özelliğine sahip 75 metre uzunluktaki hortumlar aracılığı ile çatı arası poliüretan köpük uygulaması yapılmaktadır. Yükse basınçlı olması sayesinde de girinti ve çıkıntı olan alanları rahatlıkla doldurabilmektedir. Ulaşılmazı zor ve yüksek oranda kuvvet gerektiren çatı gibi alanlarda bu püskürtme sistemi büyük bir kolaylık sunmaktadır.
Poliüretan köpük uygulamaları için elbette ki alanında uzman ve deneyimli kişiler gerekmektedir. Uygulanacak alanın yapısı ve durumu hakkında gözlem yapabilen ve olasılıkları göz önünde bulundurabilen deneyimli kişiler sayesinde işlem daha başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir.