AKRİLİK ZEMİN BOYASI
Akrilik reçine ve pigmentin birleştirilmesiyle akrilik zemin boyası elde edilir. Bu boya türü çoğunlukla kapalı mekanlarda tercih edilmektedir. Açık mekanlarda da uygulaması yapılabilmektedir. Asfalt ve beton üzerine uygulanabilmektedir. Kalınlıkları 2 ila 3 mm arasında değişmektedir. Su bazlı olmalarından kaynaklı temizlenmesi kolaydır. Uygulamasının ardından hızlıca kuruyabilmektedir. İçeriğinde solvent bulunmaz ve kokusuzdur. Yüzey boyası olarak da bilinir.
Güneş ışınlarına maruz kalma, ısıya maruz kalma, kimyasal maddelere maruz kalma gibi durumlara direnç gösterir. Akrilik zemin boyasını yapacak olan ekibin bu konuda profesyonel olması gereklidir. Uygulamanın yapılacağı günün hava şartlarına da özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir. Akrilik zemin boyasının yarattığı birçok avantaj vardır. Peki bu avantajlar nelerdir?
AKRİLİK ZEMİN BOYASI AVANTAJLARI
- Oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Kurumasından sonra sertleşmesiyle beraber dış etkenlere karşı dirençli hale gelir. Aşınma, çizilme, çatlama ve ağır bir malzeme altında kalma gibi durumlarda dayanıklılık gösterir.
- Su bazlı yapısı ile beraber hızlı kuruma özelliğine sahiptir.
- Uygulamasının yapıldığı yerlerde kimyasal olabilecek birçok faktöre karşı direnç gösterebilir.
- İstenilen renkte ve desen uygulamasında kullanılabilir. Bu yönden oldukça fazla seçeneğe sahiptir.
- Hem açık hem de kapalı alanlara uygulanabilir bir boyadır.
- Akrilik zemin boyası hijyen açısından içinizi rahat ettirecek bir malzemedir.
- Rutubet ve küf oluşuma sebep olabilecek hususlara karşı dirençlidir.
- Akrilik zemin boyasının uygulandığı yerlerde sürekli olarak yürüme olacaktır. Yürüme sırasında olabilecek kayma durumlarına sebep olmaz. Zıplama gibi yapılabilecek hareketlerin kısıtlanmasına sebep olmaz.
- Uv ışığına ve güneş ışınlarına karşı dirençlidir. Bu avantajları yaratan akrilik zemin boyası özel bir formülle edilir.
AKRİLİK ZEMİN BOYANIN UYGULANDIĞI ALANLAR?
Tenis Kortları zemininde, basketbol sahalarının zeminlerinde, voleybol sahalarının zeminlerinde, bazı çok amaçlı spor sahalarının zeminlerinde, hentbol sahalarının zeminlerinde, hastane zeminlerinde, çocuk oyun alanlarının zeminlerinde, otopark zeminlerinde, park zeminlerinde, restoran ve kafe zeminlerinde uygulanabilmektedir.
AKRİLİK ZEMİN BOYASI NASIL UYGULANIR?
- Uygulama yapılacak olan zemin güzelce temizlenir. Kirden, tozdan ve yağdan iyice arındırılması lazımdır. Daha sağlıklı bir sonuç almak için gerekli bir aşamadır.
- Akrilik zemin boyası uygulanacak zeminde hasar ve çatlaklar mevcutsa bunlar kontrol edilir. Kapatılması gerekli olan çatlaklar kapatılır. Hasarlar doğru bir şekilde giderilir.
- Tekrar zemin doğru bir şekilde slim işlemi ile temizlenir. Dolgu yapılan çatlaklardan taşan yerlerde temizlenir.
- Zeminin düz olmayan yerleri varsa bunlar düzeltilir. Zeminin düz olması önemlidir.
- Akrilik zemin boyasının iyice yapışmasını sağlamak için astar uygulaması yapılır.
- Astar uygulamasından sonra dolgu tabakası işlemi yapılır.
- Kauçuk işlemi yapılır. Bu zeminin daha güçlü olmasını sağlamak için yapılır.
- Seçilen akrilik zemin boyası uygulanır. Her yere eşit şekilde işlem yapıldığına emin olunmalıdır.
- Kuruma sürecinden sonra çizilecekse saha çizgileri çizilir. Bu işlem dikkatli ve düzgün bir şekilde yapılmalıdır.
- Son olarak isteğe bağlı olarak cila uygulaması yapılır. Bu sayede daha uzun süreli bir korunma sağlanır. Akrilik zemin boyasının korunmasını sağlar.