SÜRME İZOLASYON
Genellikle duvarların dış yüzeylerine uygulaması yapılan; uygulama yapılan yüzeyi dış etkenlere karşı koruyan bir izolasyon türüdür. Sürme izolasyon uygulaması ses yalıtımı, su yalıtımı veya ısı yalıtımı amacıyla kullanılır. Uygulama yapılacak yüzeye sıvı bir tabaka şeklinde uygulanır. Sürme izolasyon kullanım alanı, kullanılan malzemenin özelliği ve uygulama stiline bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sürme izolasyon uzun ömürlü ve uygulanan yapının varoluş süresini daha da uzatır. Sürme izolasyon yapının yüzeyinde herhangi bir farklılık yaratmaz.
SÜRME İZOLASYON TÜRLERİ
- Çimento esaslı sürme izolasyon uygulaması su yalıtımı amacıyla kullanılan bir sürme izolasyon türüdür. Suyun yapıdaki elemanlara sızıntı oluşturarak zarar vermesini ve su sızıntısını kesmek için uygulanır. Özellikle mutfak, banyo vb. gibi suyun sık kullanıldığı alanlarda veya duvar temellerinde su sızıntısını engellemek için uygulanır. Uygulama şekli ve uygulamanın özellikleri üreticiye göre fark oluşturabilir.
- Bitüm esaslı sürme izolasyon çoğunlukla su yalıtımını sağlamak amaçlı kullanılan bir sürme izolasyon türüdür. Bu uygulama türünde bitüm adı verilen doğal ve sentetik bir yapıdan oluşan malzemeden üretilir. Genellikle katı olan bir tabaka halinde uygulanır. Pozitif yönden akışı olan suyun önünü kesmek ve su sızıntılarının bina yapısındaki malzemelere zarar vermesini önlemek amacıyla uygulanır. Bitüm esaslı sürme izolasyon sıcaklık, yapışma ve direnç gibi özelliklere bağlı olarak suya dirençli bir duvar oluşturur.
- Akrilik esaslı sürme izolasyon çoğunlukla su izolasyonunu sağlamak için kullanılır. Akrilik esaslı sürme izolasyon malzemesi akrilik reçineler veya akrilik içerikli polimer karışım içeriklidir. Çatı, bodrum, teras vb. gibi sıklıkla suya maruz kalan alanlarda uygulaması yapılır. Suyun yapı içerisine sızışını engeller ve oluşabilecek su hasarlarını önler. Akrilik esaslı sürme izolasyon hava koşulları karşısında dirençli, çatlamaya karşı dayanaklı ve gevşemeye uygun yapısıyla kolay uygulanabilir bir türdür. Eğimli olan çatılarda da kolaylıkla uygulaması yapılabilmektedir.
- Poliüretan esaslı sürme izolasyon uygulaması su izolasyonu ve yalıtım amaçlı kullanılan bir malzemedir. Bu malzeme polimerden üretilir. Sıklıkla sıvı halde veya sprey uygulama şeklinde uygulaması yapılır. Bu izolasyon uygulaması yüzey alanda genişleyerek bir tabaka oluşturur. Balkon, ıslak zemin, teras veya trafiğe açık alanlarda uygulanabilmektedir. Uygulandığı yüzeye kuvvetle yapışır.
SÜRME İZOLASYONUN ÖZELLİKLERİ
- Oldukça hoş ve estetik bir görünüme sahiptir.
- Kolay uygulanabilir ve farklı yüzeylere uygundur.
- Ses, ısı ve su yalıtımı için kullanıma uygundur.
- Dıştan gelen kimyasal maddelere karşı dirençli bir yapıya sahiptir.
- Yapısal olarak esneyebilme ve çatlama olasılığını düşürür.
- Tamamen geri dönüştürülebilir malzemeler içerir ve çevre dostudur.
SÜRME İZOLASYONUN AVANTAJLARI
- Isı, su ve ses yalıtımını sağlar.
- Buhar geçirmezliği sayesinde nem tutmaz. Bu sayede küf ve rutubet oluşumuna engel olur.
- Uygulama yapılan yapının yaşam süresini uzatır.
- Isı izolasyonu sayesinde enerji tasarrufunda oldukça etkilidir.
SÜRME İZOLASYONUN DEZAVANTAJLARI
- Maliyet açısından diğer uygulamalardan daha pahalıdır.
- Sürme izolasyon uygulaması yapılmadan önce tamir ettirilmesi gerekilen yerler olabilir. Bu da zaman ve maliyeti etkiler.
- Uygulama açısından zorlukları vardır.
- Sürme izolasyon uygulama yapılan alanı tamamen kapatır. Bundan dolayı yapının hava geçirgenliğini engeller.
- Uygulaması uzun süren bir türdür.
SÜRME İZOLASYON UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Uygulama yapılacak olan yapının dış yüzeyi temizlenerek uygulamaya hazır hale getirilir. Hangi sürme izolasyon malzemesi uygulanacaksa seçilir ve ihtiyaç olan miktar belirlenir. Uygulanacak dış yüzeye uygulaması yapılır. Fırça, rulo ya da sprey ile düzgünce yüzeye dağıtım sağlanır. Yüz tamamen düz hale getirilir. Sürme izolasyon işlemi bittikten sonra dış yüzey boyanır ve kaplama yapılır.
SÜRME İZOLASYONUN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Sürme izolasyonun ömrü yapı ve malzeme özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak bir aralık verecek olursak 5 ila 20 yıl arasında ömre sahiptir. Ancak zaman geçtikçe sürme izolasyon özelliklerini yitirebilir. Bundan dolayı izolasyon değiştirilmesi gerekebilir.